Mylly

Virtuaalimuseo Myllyssä

Uuden informaatioteknologian käyttö mahdollistaa tutustumisen venäläiseen taiteeseen ja historiaan sekä tuo venäläisen kulttuurin laajan käyttäjäryhmän ulottuville. Virtuaalimuseossa voidaan joko yksin tietokoneella tai ryhmässä esittelyteatterissa perehtyä Venäläisen taiteen museon tuhansiin teoksiin, näyttelytiloihin, työhön ja suunnitelmiin. Internet-yhteyden avulla ollaan kytkettynä kaikkiin muihin virtuaalimuseoihin ja voidaan seurata esim. näyttelyiden avajaisia tai eri laitosten esityksiä.

Vuoden 2014 alkupuolella toiminnassa oli yhteensä 138 virtuaalimuseota, joista 93 Venäjällä ja 45 Venäjän ulkopuolella. Kotkassa ja nimenomaan Myllyssä avattiin Suomen ensimmäinen venäläisen taiteen virtuaalimuseo 15.11.2007. Toinen ja kolmas Venäläisen museon virtuaaliosasto Suomessa avattiin Lahdessa, neljäs Turun suomenkielisessa työväenopistossa, kaikki vuonna 2009. Etelä-Karjalan taidemuseo ja Kankaanpään lukio avasivat omat virtuaalipisteensä vuonna 2010. Nyt Suomessa toimii yhteensä 7 eri virtuaalipistettä.

Myllyn venäläisen taiteen virtuaalimuseo oli siis ensimmäinen Suomessa ja toinen Venäjän ulkopuolella. Virtuaalimuseon sijoittuminen monikulttuuriseen toimintakeskukseen on aivan uusi toimintamuoto (ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa virtuaalimuseo yksityisen toimijan tiloissa) ja siksi myös erityisen mielenkiintoinen. Myllyn virtuaalimuseossa on kolme henkilökohtaiseen, omaehtoiseen ja maksuttomaan käyttöön tarkoitettua tietokonetta sekä suurempi esittelytila 35 hengelle.

Myllyn virtuaalimuseossa on yhteensä 260 eri venäjänkielistä ohjelmaa esittäen venäläisiä taiteilijoita, taidetta ja Pietarissa sijaitsevan Venäläisen museon laajemminkin. 4 ohjelmaa on käännetty suomeksi, muutamassa ohjelmassa on myös muita kieliversioita. Virtuaalimuseossa on myös pieni taidekirjasto, jonka kirjat ja ohjelmat voi lainata vaikka kotiin.

Myllyssä sijaitsevassa venäläisen taiteen virtuaalipisteessä vierailee vuodessa noin 6000 vierasta.

Jatkossa Kotkan virtuaalimuseo hakeutuu yhteistyöhön mm. uuden Suomen merimuseon ja Kymenlaakson maakuntamuseon, oppilaistosten sekä yritysten kanssa. Kotkan kulttuuriasiainkeskuksen toimesta esitetään Merikeskus Vellamon auditoriossa maksuttomia yleisöesityksiä. Niiden ajankohdasta ilmoitetaan paikallislehdissä.

Tervetuloa tutustumaan ja nauttimaan taiteesta!

Englanninkieliset virtuaalimuseon kotisivut:

www.virtualrm.spb.ru/english

Venäjänkielinen tieto:

www.virtualrm.spb.ru/node/28

www.virtualrm.spb.ru/node/984

www.virtualrm.spb.ru/node/985

www.virtualrm.spb.ru/node/986

Uutuustuote: Venäjän museon virtuaaliesitys kokonaisuudessa suomeksi, englanniksi ja venäjäksi:

http://www.virtualrm.spb.ru/rmtour/

Jos tämä linkki ei toimi, kannattaa käynnistää tämän ohjelman vasemman reunan bannerista portaalissa www.virtualrm.spb.ru/english