Myllyn historia – Sopivan tilan löytäminen
Kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen osallistui heti sopivan tilan ja ympäristön etsimiseen. Kun osoittautui, että Kyminlinna ei tähän tarkoitukseen sovellu, kääntyivät katseet lähempää kaupungin keskustaa: ensin kyseltiin VR:n varikkoaluetta rautatieaseman läheisyydessä (selvisi, että VR tarvitse alueen omien toimintojen kehittämiseen), sitten uuden Katariinan puiston alueella sijaitseva Shellin vanha huolto- ja konttorirakennus (selvisi, että sen käyttöönoton aikataulu on hyvin epävarma).
Tässä vaiheessa tuli mukaan sopivan tilan etsintöihin Kotkan kaupungin teknisen toimialan johtaja Risto Virtanen, joka ehdotti Kantasatamassa sijaitsevaa entistä satamarakennustoimistoa Myllyn toimipaikaksi. Lyhyen ajan kuluessa selvisi, että rakennuksen elinikä saattaa jäädä hyvinkin lyhyeksi, jos kantasataman osalta tehdyt suunnitelmat toteutuvat.
Uusin ehdotus oli sitten Gutzeitintien ja Merikadun välissä sijaitseva ns. Maaherrantontilla sijaitseva vuonna 1923 rakennettu puutalo, joka alun perin toimii Enso-Gutzeitin sahan johtajien ja heidän perheidensä asuntona.
Kesäkuussa 2006 saatiin Kotkan kaupungin tilapalvelukeskukselta sitoumus, että tämä talo osoitteella Gutzeitintie 14 saadaan monikulttuurisen toimintakeskuksen käyttöön ja että talo jää ainakin 10 vuodeksi tähän tarkoitukseen.
Myllyn lopulliseksi sijoituspaikaksi löytyy vuonna 1923 rakennettu puutalo Kotkan Sapokassa osoitteessa Gutzeitintie 14. Täältä talo näytti helmikuussa 2007.